Social Icons

.

Pages

7 Ιανουαρίου 2013

Γιγάντιο καλαμάρι βιντεοσκοπήθηκε στα σκοτεινά λημέρια του

 Από το βίντεο που θα προβληθεί στην Ιαπωνία αργότερα τον Ιανουάριο (Πηγή: NHK /NEP/ Discovery Channel)
Ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο που συνεργάστηκε με ερευνητές πρόκειται να προβάλλει ένα σπάνιο βίντεο το οποίο δείχνει ένα γιγάντιο καλαμάρι στο φυσικό του περιβάλλον, 600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το γιγάντιο μαλάκιο του γένους Architeuthis, ένα από τα πιο αινιγματικά πλάσματα της αβύσσου, είχε μήκος περίπου τρία μέτρα. Του έλειπαν όμως τα δύο μεγαλύτερα πλοκάμια και οι ερευνητές εκτιμούν ότι το αρχικό του μήκος πρέπει να ήταν γύρω στα οκτώ μέτρα.

«Έλαμπε και ήταν πραγματικά πανέμορφο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσουνέμι Κουμποντέρα, ερευνητής του ιαπωνικού Εθνικού Μουσείου Επιστήμης, το οποίο συνεργάστηκε στην αποστολή με το αμερικανικό Discovery Channel και το ιαπωνικό κανάλι NHK.

Δείτε ακόμα: Τεράστιο καλαμάρι ανάβει φλας καθώς επιτίθεται

Το βίντεο, το οποίο ακολουθεί το καλαμάρι καθώς κατεβαίνει σε βάθος 900 μέτρων, θα προβληθεί αργότερα τον Ιανουάριο σε ειδικό ντοκιμαντέρ.

Το 2006, ο Κουμπονέρα ανακοίνωσε ότι είχε βιντεοσκοπήσει για πρώτη φορά ένα γιγάντιο καλαμάρι. Σε εκείνη την περίπτωση όμως το καλαμάρι είχε πιαστεί σε αγκίστρι και τραβήχτηκε στην επιφάνεια, ενώ αυτή τη φορά βιντεοσκοπήθηκε στο μεγάλο βάθος όπου ζει και τρέφεται με άλλα καλαμάρια.

Η ερευνητική ομάδα χρειάστηκε να πραγματοποιήσει 100 καταδύσεις με βαθυσκάφος μέχρι να πετύχει το ακριβοθώρητο πλάσμα, περίπου 1.000 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο. Από την ίδια περιοχή προερχόταν το βίντεο του 2006, και οι ερευνητές εκτιμούν τώρα ότι εκεί πρέπει να ζει ένας μεγάλος πληθυσμός.

Τα γιγάντια καλαμάρια ήταν κάποτε σχεδόν μυθικά πλάσματα, αφού για αιώνες κανείς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τις σποραδικές αναφορές ναυτικών.


«Κολοσσιαίο» καλαμάρι που είχε πιαστεί το 2007 έξω από τη Νέα Ζηλανδία

Τα μεγάλα βάθη όπου ζουν αυτοί οι γίγαντες καθιστούν δύσκολη τη μελέτη τους, σήμερα όμως οι βιολόγοι γνωρίζουν ότι τα καλαμάρια του γένους Architeuthis φτάνουν σε μήκος τα 13 μέτρα μέχρι τις άκρες των πλοκαμιών.

Ακόμα μεγαλύτερο πιστεύεται ωστόσο ότι είναι το «κολοσσιαίο καλαμάρι» Mesonychoteuthis hamiltoni, με μέγιστο μήκος που εκτιμάται στα 14 μέτρα.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν το έχει δει ζωντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com