Social Icons

.

Pages

22 Ιανουαρίου 2013

Εντυπωσιακά κτήρια στον κόσμο

 

Θαυμάστε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια στον κόσμο που, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, μας αφήνουν με το στόμα… ανοιχτό!

Αρκετά χρόνια πριν, το να προσπαθούσε κάποιος να απαριθμήσει τα πιο όμορφα κτήρια στο κόσμο, δε θα ήταν και ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Όμως, η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και η κατασκευή όλο και περισσοτέρων εντυπωσιακών κτιρίων, κάνει πλέον τη δουλειά αυτή όλο και πιο δύσκολη. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και τον υποκειμενικό παράγοντα και τα διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ, είναι σχεδόν αδύνατο να καταλήξουμε σε κοινά σύμφωνες απόψεις επί του θέματος.

Ωστόσο, το click@life επιχειρεί να παρουσιάσει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια στον κόσμο, διαφορετικής εποχής και αρχιτεκτονικής που –για διαφορετικούς λόγους το καθένα- μας αφήνουν με… το στόμα ανοιχτό!

The Guggenheim museum, Bilbao, Ισπανία

Το κτήριο του καλιφορνέζου αρχιτέκτονα Frank Gehry, που στεγάζει το μουσείο Guggenheim ( www.guggenheim-bilbao.es ) στην πόλη Μπιλμπάο της Ισπανίας, είναι σύμβολο της αναγέννησης της βιομηχανικής πόλης και αποτελεί πραγματικό έργο τέχνης και ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονήματα. Οι ακτίνες του ήλιου «παίζουν» πάνω στο τεράστιο μεταμοντέρνο δημιούργημα από τιτάνιο, κάνοντάς το ακόμη πιο εντυπωσιακό. Εξωτερικά είναι ένα κτίριο τεράστιο και στριφτό, που ταιριάζει στο γύρω αστικό χαρακτήρα, συνδυάζοντας το παλιό με το καινούργιο, τον πολιτιστικό χαρακτήρα με το βιομηχανικό στοιχείο της πόλης. Η επίδραση του Μουσείου στην πόλη είναι μοναδική, καθώς την έχει κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο και έχει φέρει εκατομμύρια επισκέπτες σε αυτήν.

Sagrada Família, Βαρκελώνη

Ο οραματιστής καταλανός αρχιτέκτονας Αντόνι Γκαουντί πέρασε περισσότερα από 40 χρόνια της ζωής του, απασχολούμενος με αυτό τον λαμπρό, πολύπλοκο και ακόμη ανολοκλήρωτο γοτθικό-Art Nouveau καθεδρικό ναό ( www.sagradafamilia.cat ). Μετά τον πρόωρο θάνατό του το 1926 (χτυπήθηκε από ένα τραμ), οι συνεργάτες του συνέχισαν να εργάζονται στο αριστούργημά του και παρά το γεγονός ότι τα πρωτότυπα σχέδια καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, η κατασκευή του ναού συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η αποπεράτωσή του προβλέπεται μεταξύ 2017 και 2026. Το μοναδικό κομμάτι που κατασκευάστηκε αποκλειστικά από τον Γκαουντί, ήταν το ανατολικό μέτωπο που αναπαριστά τη Γέννηση.

The Golden Temple, Amritsar, Ινδία

Ο πιο ιερός ναός των Σιχ, βρίσκεται στη μέση αυτού που ήταν κάποτε μια δασώδης λίμνη. Εκεί διαλογίστηκε ο Βούδας όπως και ο Guru Nanak, ο ιδρυτής της πίστης των Σιχ, περίπου 2.000 χρόνια αργότερα. Το Hari Mandir Sahib, γνωστό και ως «Χρυσός Ναός», χτίστηκε και καταστράφηκε πολλές φορές πριν λάβει τη σημερινή του μορφή στα τέλη του 1700. Η ακτινοβολία αυτού του επιχρυσωμένου κτιρίου, ενός μείγματος ινδουιστικού και μουσουλμανικού αρχιτεκτονικού στυλ, ενισχύεται από την αντανάκλασή του στο νερό και τη θρησκευτική μουσική που αντηχεί από το ναό μέρα νύχτα. Ο ναός είναι ανοιχτός 20 ώρες την ημέρα, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 2 τα ξημερώματα και φωτίζεται εντυπωσιακά τη νύχτα.

The Chrysler Building, Νέα Υόρκη

Σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα William van Alen, ο γυαλιστερός, «κεντημένος» με σχέδια Art Deco, ουρανοξύστης της Chrysler, είναι από τα πιο γνωστά κτίρια της Νέας Υόρκης, το οποίο ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στην κλασική αρχιτεκτονική του αμερικανικού ουρανοξύστη και την επιθυμία για… λάμψη. Ήταν το υψηλότερο κτήριο του κόσμου για λιγότερο από ένα χρόνο, το 1931. Η κορυφή του από ανοξείδωτο χάλυβα, ακτινοβολεί στον ουρανό της Νέας Υόρκης. Είναι ίσως το μοναδικό κτήριο στον κόσμο που είναι διακοσμημένο με σχέδια από την αυτοκινητοβιομηχανία: οι μεγάλοι αετοί στον 61η όροφο αντιγράφηκαν από ένα Chrysler του 1929.

ICMC at Brandenburg Technical University, Cottbus, Γερμανία

Ενώ πολλοί αρχιτέκτονες προτιμούν ως υλικό το καθαρό και διάφανο γυαλί, η ελβετική εταιρεία Herzog & de Meuron είχε άλλη άποψη: η τεχνολογικά εξελιγμένη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Βρανδεμβούργου, στολίζεται με ανάγλυφα γράμματα από αλφάβητα του κόσμου. Έχει σχήμα αμοιβάδας, με την κεντρική σκάλα της σε έντονο φούξια και πράσινο και επτά ορόφους. Το 1993 το κράτος του Βρανδεμβούργου διεξήγαγε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα αναλάμβανε το σχεδιασμό και την δημιουργία του έργου, που θα περιελάμβανε τις υπηρεσίες πληροφοριών, επικοινωνίας και μέσων και θα ήταν ανοιχτό τόσο για τους φοιτητές, όσο και για τους υπόλοιπους κατοίκους της πόλης. Οι Jacques Herzog και Pierre de Meuron ανέλαβαν το 1998 το σχεδιασμό και την δημιουργία του Κέντρου Πληροφοριών, Επικοινωνίας και Πολυμέσων (Information, Communication and Media Center/Informations- Kommunikations- und Medienzentrum (ICMC/IKMZ)- www.tu-cottbus.de/btu/en.html και το έργο ολοκληρώθηκε το 2004. Δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, χαρακτηρίστηκε ως η «Βιβλιοθήκη της Χρονιάς 2006».

New Norwegian Opera and Ballet, Oslo, Νορβηγία

Υπάρχει κάτι που κάνει αυτό το κτήριο να φαίνεται σα να βγαίνει από τη θάλασσα και να φαντάζει απίστευτα όμορφο. Αντί να βρίσκεται ψηλότερα από το λιμάνι, το νέο κτήριο της όπερας του Όσλο ( www.operaen.no/Default.aspx?ID=27237 ), «γλιστράει» προς τη θάλασσα και ένα μεγάλο μέρος του είναι διάφανο. Οι πρωτοπόροι αρχιτέκτονες της εταιρείας Snohetta, το ονομάζουν «χαλί». Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο του κτηρίου είναι ότι οι αρχιτέκτονες συμφώνησαν με τους skateboarders, να καλύψουν σημεία του τελευταίου ορόφου του κτιρίου με ανάγλυφο μάρμαρο για να μη μπορούν να κάνουν εκεί skateboarding, αλλά να αφήσουν και πολλές λείες επιφάνειες όπου θα μπορούσαν να κάνουν το hobby τους.

Burj Al Arab, Dubai, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Αυτό το ξενοδοχείο ( www.jumeirah.com/en/hotels-and-resorts/destinations/dubai/burj-al-arab/ ) σε σχήμα πανιού ιστιοφόρου, βρίσκεται στο δικό του ιδιωτικό νησί και σχεδιάστηκε με σκοπό να γίνει εθνικό σύμβολο. Προσφέρει πολυτελείς σουίτες με μεγάλα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή που προσφέρουν θέα στον αραβικό κόλπο. Φτάνει τα 320 μέτρα και αποτελεί φόρο τιμής στη ναυτική κληρονομιά της περιοχής, συνδυάζοντας την πιο πρόσφατη τεχνολογία με τη φήμη της αραβικής φιλοξενίας, ενώ ιδιαίτερη είναι και η ομορφιά στο εσωτερικό του, στο υψηλότερο αίθριο στον κόσμο. Όσοι δεν μένουν στο ξενοδοχείο, μπορούν να επισκεφτούν το κτήριο απολαμβάνοντας ένα γεύμα σε ένα από τα εστιατόριά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com