Social Icons

.

Pages

23 Ιανουαρίου 2013

Υποθάλπουν τον εμφύλιο

Εμείς οι Έλληνες ως γνωστόν έχουμε πολλά ελαττώματα. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη εθνικής ομοψυχίας και η απουσία κοινής κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης που μας έχει φέρει πολλές φορές ανά τους αιώνες αντιμέτωπους μεταξύ μας. Γι' αυτό ευθύνεται ως επί το πλείστον ο ίδιος ο χαρακτήρας και η ιδιοσυγκρασία του λαού μας. Ένας λαός συνάμα δημιουργικός και αυτοκαταστροφικός, περήφανος αλλά και απαξιωτικός για τον ίδιο του τον εαυτό, ενωμένος και συγχρόνως διασπασμένος μπροστά σε κρίσιμες στιγμές.
Και φυσικά τα πολιτικά πρόσωπα που καθόρισαν τις τύχες του λαού αυτού, είτε με τη δική του νομιμοποίηση, είτε με δική τους βούληση είτε ακόμη και ως εγκάθετα αλλότριων δυνάμεων, φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αλλοπρόσαλλη αυτή στάση των Ελλήνων. Οι ίδιοι με τις ενέργειές τους, προκειμένου να υπηρετήσουν τις περισσότερες φορές ιδιοτελή και ξένα συμφέροντα, παρέσυραν -ηθελημένα ή μη- τον ελληνικό λαό σε εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις καθιστώντας τον ''Ιφιγένεια'' των αντιμαχόμενων φιλοδοξιών τους.
Η ελληνική ιστορία -και δη η νεότερη- βρίθει από παραδείγματα εσωτερικών αντιπαθειών και συγκρούσεων. Πιο γνωστά από αυτά είναι ο Εθνικός Διχασμός Βενιζελικών και φιλοβασιλικών κατά τα έτη 1914-1917 λόγω της αντίθετης άποψης των δύο παρατάξεων για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο και ο γνωστότερος σε όλους και πιο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος των μετακατοχικών χρόνων 1946-1949 μεταξύ του Εθνικού Στρατού και της παράταξης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, με βασικότερη αφορμή την πολιτική τύχη της χώρας μετά την αποτίναξη του γερμανικού ζυγού.
Η τελευταία περίπτωση ήταν ίσως η πιο καταλυτική για τη μετέπειτα εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα, θραύσματα και κληρονομιές της οποίας μολύνουν ακόμη και σήμερα την πολιτική ζωή της χώρας. Η μεταπολίτευση που για πολλούς τελείωσε με τις δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, των δύο πολιτικών δυνάμεων που έκαναν το δικομματισμό ακέραιο σύστημα και διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας και του λαού για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Οι δύο αυτοί πολιτικοί σχηματισμοί κατάφεραν, λόγω και των νωπών εμπειριών της επταετούς δικτατορίας που στέρησε τη δημοκρατία και τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες, να κάνουν τον ελληνικό λαό τον πιο πολιτικοποιημένο -αλλά κυρίως κομματικοποιημένο- λαό της Ευρώπης, διχάζοντάς τον παράλληλα στις παλαιότερες εμφυλιοπολεμικές βάσεις Δεξιάς και Αριστεράς, Βενιζελικών και φιλοβασιλικών.
Και αν κάποιος νομίζει ότι αυτή η ζημιογόνα εποχή τελείωσε, μάλλον κάνει λάθος. Η μεταπολίτευση όπως την ξέραμε έχει σίγουρα περάσει στην ιστορία. Παρ'όλα αυτά το σκηνικό εν έτει 2013 δεν διαφέρει και πολύ. Η Ν.Δ. παραμένει στη θέση της σαφώς αποδυναμωμένη και το πεδίο τής πάλαι ποτέ δημοκρατικής παράταξης έχει τώρα καταλάβει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Το δεξιό στρατόπεδο βλέπει στο πρόσωπο της αριστεράς μια επικίνδυνη για το έθνος παράταξη που απαρτίζεται από στοιχεία τραμπουκισμού, αναρχισμού, βίας και τρομοκρατίας καταλογίζοντάς της ευθύνες για κάθε τρομοκρατική ενέργεια που προκύπτει πλέον καθημερινά. Η αριστερά, από την άλλη, θεωρεί τους υποστηρικτές του μνημονίου προδότες του ελληνικού λαού, υποτακτικούς των καπιταλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης και φορείς ξενοφοβίας και ρατσισμού.
Το ποια θα είναι η εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων, τη στιγμή μάλιστα που η ακροδεξιά - νεοναζιστική Χρυσή Αυγή εξελίσσεται σε τρίτο πόλο του συστήματος, δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να τη φανταστούμε. Αν όλη αυτή η κατάσταση δεν φαντάζει εμφυλιοπολεμική τότε τι μπορεί να σημαίνει; Ας ελπίσουμε ο ελληνικός λαός αυτή τη φορά να μην ξαναπαίξει το παιχνίδι της εξουσίας και βυθιστεί ακόμα περισσότερο στον βάλτο της ταπείνωσης.

*Ο Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος είναι πρωτοετής φοιτητής της Νομικής Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com