Social Icons

.

Pages

17 Ιανουαρίου 2013

Μετά το τέλος: Φωτογραφίες από το καταφύγιο όπου αυτοκτόνησε ο Χίτλερ

Τις δημοσιεύει για πρώτη φορά το περιοδικό Life.

Απρίλης του 1945. Λίγες ώρες μετά το τέλος της μάχης μεταξύ Ρώσων και Γερμανών στρατιωτών, ο 33χρονος φωτογράφος William Vandivert γίναι ο πρώτος Δυτικός φωτογράφος που κατάφερε να κατέβει στο καταφύγιο του Χίτλερ. Το σημείο δηλαδή όπου, λίγες στιγμές νωρίτερα, έβαζαν τέλος στη ζωή τους ο Αδόλφος Χίτλερ και η σύζυγός του για μία ημέρα, Εύα Μπράουν.
Κάποιες εικόνες από το φωτογραφικό υλικό που βλέπουμε σήμερα στο περιοδικό LIFE είχαν δημοσιευθεί και το 1945. Οι περισσότερες όμως κυκλοφορούν για πρώτη φορά.
Το υπόγειο καταφύγιο, κάτω από την Καγκελαρία στο Βερολίνο, είναι ο χώρος στο οποίο ο Χίτλερ πέρασε τις χειρότερες στιγμές της ζωής του και τον ανάγκασαν να αυτοκτονήσει παρά να αποχωρήσει από τη χώρα.
Στις 29 Απριλίου νυμφεύεται τη σύντροφο της ζωής του Εύα Μπράουν. Την επόμενη μέρα, κατά τις 3:30 η Εύα Μπράουν αυτοκτονεί με υδροκυάνιο. Συγχρόνως ο Χίτλερ βάζει ένα το πιστόλι στο στόμα του και πυροβολεί.
Οι φωτογραφίες δείχνουν στρατιώτες να παρατηρούν τον αιματοβαμμένο καναπέ, στον οποίο φέρεται να κάθονταν οι δύο όταν αυτοκτόνησαν. Το γραφείο του Χίτλερ παρέμενε άθικτο ενώ στο σκοτεινό καταφύγιο τα εγκαταλελειμμένα έπιπλα στέκονται στα συντρίμμια.
Τα πτώματα κάηκαν από στρατιώτες της προσωπικής φρουράς του Χίτλερ και αργότερα θάφθηκαν έξω από το καταφύγιο μέσα σε κρατήρα από βόμβα. Από εκεί θα τα πάρουν, λίγο αργότερα, οι Σοβιετικοί, οι οποίοι θα τα κρατήσουν σε μυστικό μέρος στην Ανατολική Γερμανία, μέχρι τη δεκαετία του '70.
Τότε, με διαταγή του αρχηγού της KGB, καταστρέφονται τελείως και απορρίπτονται στον ποταμό Έλβα. Παρόλ' αυτά διασώθηκαν το κρανίο και η οδοντοστοιχία του πτώματος, απ' όπου ο οδοντίατρος του Χίτλερ, μέσω προηγούμενης ακτινογραφίας, αναγνώρισε αργότερα την ταυτότητα του νεκρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com