Social Icons

.

Pages

20 Ιανουαρίου 2013

Φύλλον... της έριδος στον Καναδά το (λάθος) σφενδαμόφυλλο στα νέα χαρτονόμισματα

O διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ μπροστά από το νέο χαρτονόμισμα των 100 δολ.Κ με το επίμαχο φύλλο
O διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ μπροστά από το νέο χαρτονόμισμα των 100 δολ.Κ με το επίμαχο φύλλο

Βοτανολόγοι και σχεδιαστές ερίζουν στον Καναδά για τα νέα χαρτονομίσματα των 20, 50 και 100 δολαρίων: Το φύλλο σφενδάμου που απεικονίζεται στα χαρτονομίσματα, υποστηρίζεται, δεν του «κανονικού» καναδικού δέντρου αλλά του εισαγόμενου νορβηγικού είδους. «Είναι θέμα στιλ, δεν θέλαμε να μοιάζει με κανένα είδος» απαντούν οι σχεδιαστές, «τότε να μην το κάνατε νορβηγικό» απαντούν οι αμφισβητίες.
Το φύλλο σφενδάμου απεικονίζεται στη σημαία του Καναδά και είναι, από την επίσημη υιοθέτηση της νέας σημαίας, οιονεί εθνικό σύμβολο. Στη σημαία, όπως και σε όλες τις χρήσεις του, ο σχεδιασμός του φύλλου δεν είναι φυσικά λεπτομερής αλλά είναι «αφαιρετικά πιστός» στα ιδιαίτερα γνωρίσματα του καναδικού σφενδαμόφυλλου.
Ωστόσο, το φύλλο στα νέα χαρτονομίσματα δεν είναι απλώς διαφορετικό αλλά, σύμφωνα με τον Σον Μπλάνεϊ, βοτανολόγο του Atlantic CAnada Consevarion Data Centre, είναι ξεκάθαρα φύλλο νορβηγικού σφενδάμου.
«Το φύλλο στο χαρτονόμισμα είναι από λάθος είδος» είπε στο Reuters. To νορβηγικό είδος έχει μεταφερθεί στον Καναδά από την ευρωπαϊκή ήπειρο και όντως συναντάται συχνά στη χώρα, αλλά δεν είναι το «εθνικό» δέντρο.
Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά ανέφερε ότι «δεν πρόκειται για νορβηγικό σφενδαμόφυλλο, επίτηδες σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μοιάζει με κάποιο συγκεκριμένο είδος».
Ο Μπλάνεϊ πάντως απέρριψε την απάντηση ως απλή δικαιολογία. «Κι αν όντως η πρόθεσή τους ήταν το φύλλο να μην μοιάζει με φύλλα συγκεκριμένου είδους, τότε θα έπρεπε να το είχαν σχεδιάσει αλλιώς, επειδή αυτό είναι ξεκάθαρα φύλλο νορβηγικού σφενδάμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com