Social Icons

.

Pages

16 Ιανουαρίου 2013

Alain de Botton: Δημιουργώντας τον πρώτο ναό για Άθεους

Alain de Botton

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του Ελβετού συγγραφέα και φιλοσόφου Alain de Botton με τίτλο “Θρησκεία για άθεους“.

Το θέμα που διαπραγματεύεται, όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τον αντιφατικό αλλά παιγνιώδη τίτλο του, είναι κατά πόσο -όντας κανείς άθεος- θα μπορούσε να ωφεληθεί  υιοθετώντας κώδικες, πρακτικές και τελετουργικά που έχουν χρησιμοποιηθεί από διάφορα οργανωμένα θρησκευτικά κινήματα.  Θεωρώντας τον χώρο αλλά και το κτίριο του ναού ως κορυφαίο σύμβολο και εργαλείο που εκφράζει την θεϊκή δύναμη, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ψυχική υποστήριξη στον πιστό, ο Alain de Botton δεν βλέπει τον λόγο γιατί να μην μπορεί να υψώσει κανείς Ναούς σε οτιδήποτε εκφράζει κάτι θετικό και καλό όπως η αγάπη, η φιλία, η γαλήνη και η προοπτική.

Σε αυτό το πλαίσιο ο συγγραφέας ζήτησε  το 2010 από τους αρχιτέκτονες  Tom Greenall και Jordan Hodgson να σχεδιάσουν έναν ναό για άθεους.

Ο “ναός στην Προοπτική“, όπως ονομάζεται,  πρόκειται να είναι ο πρώτος σε μια σειρά ανάλογων χώρων, τους οποίους σκοπεύει να κατασκευάσει σε ολόκληρο το Ηνωμένο βασίλειο. Ο πύργος ύψους 46 μέτρων χωροθετείται στο City (το οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο του Λονδίνου) και αντιπροσωπεύει ολόκληρη την ιστορία του πλανήτη Γη.

Κάθε εκατοστό του  αναλογεί σε ένα εκατομμύριο χρόνια ζωής. Στο ένα μέτρο πάνω από το έδαφος, επάνω στα τοιχώματα του κτίσματος, χαράσσεται μια λεπτή γραμμή από Χρυσό, πάχους μόλις ενός  χιλιοστού, που αντιπροσωπεύει την χρονική διάρκεια της ανθρώπινης παρουσίας στην Γη. Έτσι, ο επισκέπτης του Ναού αυτού φεύγει μα μια ανανεωμένη αίσθηση προοπτικής όσον αφορά την ζωή, το ανθρώπινο είδος και τον ίδιο τον εαυτό του.

Alain de Botton: temple for atheists

Alain de Botton: temple for atheists

Alain de Botton: temple for atheists

Alain de Botton: temple for atheists

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com