Social Icons

.

Pages

12 Ιανουαρίου 2013

Σε ποιες περιοχές είναι πιθανό να γίνουν σεισμοί πάνω από 8,6 Ρίχτερ

Eντοπίστηκαν οι περιοχές που είναι δυνατόν να δώσουν σεισμούς πάνω από 8,6 Ρίχτε

 

Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να προσδιορίσουν τις ζώνες του φλοιού της Γης στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να σημειωθούν μεγασεισμοί, όπως αυτοί που ισοπέδωσαν μεγάλα τμήματα της Ιαπωνίας και της Ινδονησίας την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα μετον Ντίτμαρ Μίλερ ερευνητή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια της έρευνας που διεξήγαγαν διαπίστωσαν ότι το 85% των 15 πιο ισχυρών σεισμών που έχουν καταγραφεί τον περασμένο αιώνα (δηλαδή σεισμοί μεγέθους άνω των 8,6 βαθμών) συνδέονται με περιοχές που βρίσκονται στο σημείο τομής «μιας ωκεάνιας ρηξιγενούς ζώνης με μια ζώνη υποβύθισης».

Οπως υποστηρίζουν, αν εξετάσει κανείς τους 50 πιο ισχυρούς σεισμού του 20ου αιώνα θα διαπιστώσει ότι στο 50% αυτών είναι εμφανής η συσχέτιση των ωκεάνιων ρηξιγενών ζωνών με τις ζώνες υποβύθισης (τα σημεία όπου μια ηπειρωτική πλάκα γλιστρά κάτω από μια άλλη).

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στο ευρωπαϊκό επιστημονικό περιοδικό Solid Earth, οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 1500 σεισμούς.

Κατόπιν διασταύρωσαν τα στοιχεία με χαρτογραφικά δεδομένα με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου ο οποίος αρχικά προοριζόταν για να αναλύει για προτιμήσεις των χρηστών του Διαδικτύου.

Καθώς ο μηχανισμός γένεσης των σεισμών είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος, οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν το γιατί οι μεγασεισμοί τείνουν να σημειώνονται σε αυτές τις περιοχές.

Ωστόσο η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να βοηθήσει να βελτιωθεί η αξιοπιστία των χαρτών των ζωνών υψηλού σεισμικού κινδύνου. Οι χάρτες αυτοί συντάχθηκαν κυρίως με δεδομένα που συνελέγησαν μετά το 1900 και συχνά παραβλέπουν περιοχές όπου δεν σημειώθηκαν μεγάλοι σεισμοί τον τελευταίο αιώνα. Για το λόγο αυτό η ζώνη Τοχόκου-Όρι που έδωσε τον σεισμό των 9 βαθμών τον Μάρτιο του 2011 στην Ιαπωνία δεν ήταν καταγεγραμμένη ως υψηλού κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com