Social Icons

.

Pages

28 Ιανουαρίου 2013

Αρχιτεκτονική μέσω 3D εκτυπωτή

Προς το Αύριο

Ενα κτίριο... εκτυπωμένο με τη βοήθεια ενός γιγάντιου τρισδιάστατου εκτυπωτή οραματίστηκε ο ολλανδός αρχιτέκτονας Γιανγιάπ Ράουσεναρς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπεύθυνοι μουσείων, πολιτιστικών κέντρων και δημόσιων οργανισμών έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την πρωτότυπη ιδέα του. Το συνολικό κόστος ενός μοντέρνου «εκτυπωμένου» κτιρίου εκτιμάται ότι θα αγγίζει τα 4 με 5 εκατ. ευρώ.

Ο Ράουσεναρς συνεργάζεται στην παρούσα φάση με τον ειδικό στις 3D εκτυπώσεις μεγάλης κλίμακας Ενρίκο Ντίνι. Το σχέδιο του αρχιτέκτονα περιλαμβάνει μια σειρά «συναρμολογούμενων» κτιρίων μεγέθους 1.000 τετραγωνικών μέτρων, από ένα υλικό που μοιάζει με μάρμαρο, τα οποία όμως στη συνέχεια απαιτούν επιπλέον στήριξη με τη βοήθεια βάσης από σκυρόδεμα.

«Προσωπικά ως αρχιτέκτονας θεωρώ τον συγκεκριμένο τρόπο κατασκευής εντυπωσιακό και ιδιαίτερα άμεσο, καθώς μας επιτρέπει να εκτυπώνουμε ό,τι θέλουμε».

Η πρώτη κατασκευή του πρωτοποριακού Ολλανδού αναμένεται να «στηθεί» ως το 2014, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες σε διάφορες χώρες του κόσμου.      

BiblioTech: η βιβλιοθήκη του μέλλοντος

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, όμως η κομητεία Μπέαρ στο Σαν Αντόνιο του Τέξας ετοιμάζει μία βιβλιοθήκη χωρίς… βιβλία! Ο λόγος για την BiblioTech, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μια τεράστια συλλογή ηλεκτρονικών βιβλίων.

Ο μοντέρνος χώρος της βιβλιοθήκης του μέλλοντος εκτείνεται σε 500 τ.μ. Αντί για διαδρόμους γεμάτους βιβλία όμως η BiblioTech θα διαθέτει διαδρόμους γεμάτους υπολογιστές και γκάτζετ έτοιμα για χρήση. Σε πρώτη φάση, υπολογίζεται ότι θα έχει περί τα 100 e-books προς «δανεισμό» για ενηλίκους και άλλα 50 ηλεκτρονικά βιβλία «φορτωμένα» με παιδικές εκδόσεις. Ενώ εντός του χώρου θα υπάρχουν 50 υπολογιστές, 25 λάπτοπ και 25 τάμπλετ τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επισκέπτες επιτόπου.

«Ολοι γνωρίζουμε ότι ο κόσμος αλλάζει» αναφέρει ο δικαστής της κομητείας Νέλσον Γουλφ. «Προσωπικά είμαι βιβλιοφάγος και έχω στη συλλογή μου περίπου 1.000 βιβλία και μάλιστα στην πρώτη τους έκδοση. Τα βιβλία είναι πολύ σημαντικά για εμένα. Οφείλουμε όμως να ακολουθούμε τους ρυθμούς της εποχής και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε στον κόσμο τέτοιες υπηρεσίες».

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να δανείζονται τα ηλεκτρονικά βιβλία της φουτουριστικής βιβλιοθήκης για ένα χρονικό διάστημα είτε να «φορτώνουν» τον αγαπημένο τους τίτλο στις δικές τους συσκευές.

Στην παρούσα φάση η κομητεία βρίσκεται σε συνεργασία με διάφορες εταιρείες οι οποίες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη χρηματοδότηση ή τον εξοπλισμό της BiblioTech.

Φθορίζον ποδήλατο

Ενα ποδήλατο-«πυγολαμπίδα» επινόησε η γερμανική εταιρεία 8Bar. Το μυστικό του εντυπωσιακού ποδηλάτου που λάμπει στο σκοτάδι κρύβεται σε μια φθορίζουσα βαφή που καλύπτει τον σκελετό του, η οποία κατά τη διάρκεια της ημέρας απορροφά το φως του ήλιου, εκπέμποντάς το κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το Night Bike, όπως ονομάζεται, φωσφορίζει από το τιμόνι ως τα λάστιχα, μαγνητίζοντας πραγματικά τα βλέμματα. Η εταιρεία παρ' όλα αυτά επισημαίνει στους λαμπερούς αναβάτες ότι καλό θα ήταν να έχουν και φως πορείας, καθώς η ισχύς του φθορισμού ατονεί με την πάροδο του χρόνου, ενώ επίσης εξαρτάται από τη διάρκεια της έκθεσης του ποδηλάτου στο ηλιακό φως.

Το σίγουρο είναι ότι το νυχτερινό ποδήλατο μαγνητίζει τα βλέμματα ακόμη και προτού... αγοραστεί, καθώς η τιμή του ξεκινά από 1.100 ευρώ.

Κινητό «κρατάει» καφέ    

Μπορεί να μην τον φτιάχνει, αλλά χάρη στη νέα θήκη που σχεδίασε ολλανδική εταιρεία το «έξυπνο» κινητό της Apple μπορεί πλέον να κρατάει τον καφέ του κατόχου του.

Στόχος των σχεδιαστών της εταιρείας Natwerk ήταν η δημιουργία ενός αξεσουάρ για το iPhone το οποίο θα διευκολύνει τον χρήστη κατά την πληκτρολόγηση μηνυμάτων ενώ βρίσκεται στον δρόμο κρατώντας τον καφέ του.

Το Uppercup, όπως ονομάζεται η θήκη-«κρεμάστρα» για τον καφέ, εκ πρώτης όψεως θυμίζει μια συνηθισμένη θήκη που αγκαλιάζει το κινητό. Με μία κίνηση και γέρνοντας το κινητό του προς τα δεξιά, ο χρήστης μπορεί να ξεδιπλώσει τον βραχίονα, να τοποθετήσει τον καφέ του και να γράψει ανενόχλητος το μήνυμά του. Αρκεί όταν τελειώσει να μην ξεχαστεί και πάει να βάλει το κινητό στην τσέπη του...

Η εύχρηστη θήκη, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του έτους, θα στοιχίζει περί τα 25 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com