Social Icons

.

Pages

19 Ιανουαρίου 2013

3 Παράξενα συστατικά σε τρόφιμα, αρώματα και φάρμακα!

 Κατά καιρούς ακούγονται διάφορες κραυγές από “ανήσυχους” πολίτες και “θορυβημένους” όσον αφορά την ποιότητα της τροφής μας και το “τι μας ταϊζουν“. Ποιος ξέρει τι έχουν μέσα αυτά τα φαστφούντια, το ψωμί που αγοράζεις σε κομμένες φετούλες για να μην παιδεύεσαι, τα αρώματα που φοράς και τα σαμπουάν με τα οποία λούζεσαι. Το όμορφο, και συνάμα αστείο, είναι πως πολλές φορές γνωρίζεις τι σε ταΐζουν: το αναγράφουν ξεκάθαρα από πίσω, στην ετικέτα με τα συστατικά, εκείνο το μέρος με τις πολλές άγνωστες λεξούλες που σχεδόν ποτέ δεν διαβάζεις.

Εδώ που τα λέμε, και να τα διάβαζες θα ήξερες τι διαβάζεις; Διαβάζεις πως η “βιολογική” κρέμα προσώπου σου είναι “paraben free” και χαίρεσαι χωρίς να γνωρίζεις τι είναι οι παραβένες, μαθαίνεις πως το τσάι σου δεν περιέχει “ασπαρτάμη” χωρίς όμως να ξέρεις αν και για ποιον λόγο αυτό είναι “καλό“. Θα γνώριζες τι είναι το καθε τι; Πλέον, αυτή η δυνατότητα σου δίνεται, μέσω του ίντερνετ, όπου χτυπώντας το πρώτο συστατικό που θα δεις και δεν γνωρίζεις, μέσα σε 5 λεπτάκια θα μπορέσεις να μάθεις τα βασικά για αυτό. Παραδέξου το — έχεις σπαταλήσει πολύ περισσότερη ώρα ψάχνοντας την Τζένη Μπότση γυμνή, νυφικά χτενίσματα ή το αν θα μείνεις έγκυος αν καταπιείς σπέρμα (double points αν είσαι άντρας και το έχεις γκουγκλάρει).

Το μικρό Ζαϊκλόνι κατατάσσει επίσημα μέσα στα χόμπυ του την ανάγνωση ετικετών με συστατικά, την βρίσκει άσχημα με τις τσίχλες και τα γαριδάκια στα περίπτερα — στο παρελθόν μάλιστα είχε χαΐδευτεί σε αποθήκη σουπερμάρκετ διαβάζοντας τα “περιέχει” σε συσκευασίες δημητριακών. Έτσι, με το κεφάλι γεμάτο παράξενα συστατικά, έρχεται να σε κεράσει τρία από αυτά που πιθανότατα χρησιμοποιείς συχνά-πυκνά αλλα δεν γνωρίζεις περί τίνος πρόκειται.

Το κόμμι ξανθάνης βγαίνει απο το βακτήριο Xanthomonas campestris που τρώει αυτό το φύλλο!

Το κόμμι ξανθάνης βγαίνει απο το βακτήριο Xanthomonas campestris που τρώει αυτό το φύλλο!

 

Κόμμι Ξανθάνης

Θα το βρεις και ως ξανθανικό κόμμι ή αν προτιμάς τα αγγλικά xanthan gum. Να ένα από εκείνα τα παράξενα συστατικά που όποιος ποτέ διάβασε ποτέ του τι περιέχει μια οδοντόπαστα, μια τσίχλα ή μια κρέμα το κατέταξε ανάμεσα στα άλλα “μαγικά“, “ακαταλαβίστικα” και “για τους επιστήμονες“. Το κόμμι ξανθάνης χρησιμοποείται να να βελτιώσει τις ρεολογικές ιδιότητες αυτών των προΐόντων ή αν γουστάρεις πάλι τα πιο απλά, για να τροποποιήσει το πόσο πηχτά είναι. Συγκεκριμένα, τα κάνει πιο πηχτά, πιο γλιτσερά και πιο εύπλαστα! Αναρωτιέσαι από που βγαίνει; Ε, κόμμι είναι… από που να βγαίνει;

Το κόμμι ξανθάνης βγαίνει από το δέντρο Gullibilus idiotis που ευδοκιμεί μόνο στις ορεινές περιοχές τις Ολλανδίας και το κάθε δέντρο μπορεί να παράγει μόνο μερικά ml αυτής της ουσίας — εξού και όπως θα έχεις ακούσει, το Ολλανδικό κράτος χρηματοδοτεί αδρά την παραγωγή του δίνοντας στους αγρότες που το καλλιεργούν μηνιαίο βοήθημα της τάξης των 3000 Ευρώ. Χμ, τι δεν σε πείθει από τα παραπάνω; Το κόμμι ξανθάνης βγαίνει από το βακτήριο (ναι, βακτήριο) Xanthomonas campestris, και πολύ απλά είναι η γλίτσα που παράγει αυτός ο υπέροχος οργανισμός. Δεν είναι τόσο εξωτικό αυτό το βακτηρίδιο, είναι ένα κοινό παθογόνο (αρρώστια δηλαδή) των φυτών και πιθανότατα μπορεί να φυτρώνει αυτήν την στιγμή σε κάποιο φρούτο σου που σάπισε και άρχισε να γλιτσιάζει ή στα λαχανικά σου στο ψυγείο. Νιώθεις καλύτερα τώρα που το έμαθες;

Γνωρίζει η γιαγιά σου πως…
  • Το κόμμι ξανθάνης το τρώς συχνά σε dressing σαλάτας; Εκτός το ότι την κάνει πιο πηχτή, βοηθάει και το λάδι να “δέσει” με το νερό, δρά σαν “επιφανειοδραστικό” — όπως θα έλεγες καθημερινά, “σαν σαπούνι“. Θα το βρεις επίσης στο ψωμί και στα παγωτά.
  • Είναι το νούμερο E415, “το ξέρουν όλοι με αυτό, και εκείνο κρατάει μυστικό ποιο είναι το ονομά του“; Μην φοβάσε τα έψιλον, μπορούν κάλλιστα να είναι φυσικά προϊόντα όπως γλίτσα από μικροοργανισμούς.
  • Είναι αρκετά ισχυρότατο πηκτικό μέσο; Αρκούν συγκεντρώσεις της τάξης του 0,5% για ν’ αρχίσουν να σφίγγουν σαντυγί, γιαούρτια και κώλοι. Παρουσιάζει επίσης ένα ενδιαφέρον φαινόμενο: όταν υποβληθεί σε δυνάμεις (π.χ. ανακάτεμα, μπλέντερ) η πυκνότητα του διαλύματος που το περιέχει πέφτει, ένω όταν πάψουν αυτές οι δυνάμεις επανέρχεται. Έτσι, μπορεί να κάνει το προϊόν αρκετά πηχτό ώστε να “κάθεται” πάνω στο φαΐ αλλά συνάμα και εύκολο να ανακατευτεί!

Musk : Είναι αυτό που... νομίζεις ότι είναι; Όχι, φυσικά και το musk δεν βγαίνει απο κουράδες. Βγαίνει απο τους αδένες ενός "ελαφοειδούς" τους οποίους βλέπεις στην φωτογραφία.

Musk : Είναι αυτό που… νομίζεις ότι είναι; Όχι, φυσικά και το musk δεν βγαίνει απο κουράδες. Βγαίνει απο τους αδένες ενός "ελαφοειδούς" τους οποίους βλέπεις στην φωτογραφία.

 

Musk

Να τος ο μόσχος ο σιτευτός της αρωματοποιΐας! Το έχεις μυρίσει σίγουρα, άπαξ και ως υλικό είναι από τις πιο σπουδαίες βάσεις των αρωμάτων, όπου πάνω του ο κάθε μυτάκιας χτίζει το προσωπικό του άρωμα — ναι, σαν τον Μπαντέρας, μεγάλος αρωματοποιός, έχει φάει χρόνια και χρονάκια πάνω από δοκιμαστικούς σωλήνες. Το άρωμα του μόσχου είναι ένα άρωμα ζεστό, αρκετά γλυκό και με μια εσάνς ζωώδης βαρβατίλας που το κάνει αρκετά συμπαθητικό στις γυναίκες του είδους μας. Αυτό το τελευταίο αιτιολογείται από την προέλευσή του…

Ναι, ζωόφιλοι και βεβεεφάδες, βάλτε τα κλάματα, το musk βγαίνει από ζωάκι: ο star της βαρβατίλας που διώχνει την κακοσμία και κάνει τους άντρακλες πιο θελκτικούς είναι το αρσενικό του είδους Moschus moschiferus και άλλων παρεμφερών ειδών που μοιάζουν, έλα θέλω κλάμα, σαν τον  Bambi το ελαφάκι. Συγκεκριμένα βγαίνει από έναν αδένα -μεταξύ αφαλού και αχαμνών, μεταξύ πρωκτού και αρχιδιών, θα σε γελάσω- τον οποίο χρησιμοποιεί για να κάνει τα κόρτα του στο θηλυκό που ανταποκρίνεται εξαίσια στο θελκτικό του άρωμα. Όχι, οι αρωματάδες δεν τρέχουν στα δάση προσπαθώντας με ένα μικρό μυστρί να αρμέξουν τον αδένα για να λάβουν το musk ρισκάροντας πήδημα/χέσιμο — στέλνουν τον Μπάμπη τον Ελαφοκυνηγό, που καθαρίζει την γλυκήτατη χνουδόμπαλα και ξεριζώνει τον αδένα. End of story, τα υπόλοιπα αφορούν επεξεργασία για να γίνει άρωμα.

Γνωρίζει η γιαγιά σου πως…
  • Κάποτε το musk ήταν ακριβότερο από τον χρυσό, με την τιμή του να πιάνει το διπλάσιο του χρυσού ανά βάρος;
  • Αν δεν αραιωθεί είναι πολύ βαρύ και δύσοσμο; Ναι, αρκετά αρώματα το έχουν αυτό, για παράδειγμα η σκατόλη που το πρωί ανάβεις το φουρφούρι στην τουαλέτα για να την ξεφορτωθείς αλλά το απόγευμα την γλύφεις με ηδονή στο παγωτό σου.
  • Την μυρωδιά του την οφείλει κυρίως στην ένωση μουσκόνη (muscone); Αν έκλαψες με τα καημένα ελαφάκια, σφούγγιξε τα δάκρυά σου διότι η μουσκόνη μπορεί να συντεθεί από την κιτρονελλάλη, την ουσία με την χαρακτηριστική οσμή λεμονιού που δίνει το άρωμα στο λάδι της Σιτρονέλλα που διώχνει τα κουνούπια (citronella). Εδώ που τα λέμε, για τους ζωόφιλους και τους “βετζετέριαν” ο φόνος ενός φυτού είναι ελαφρύτερος από τον φόνο ενός ανθρώπου, με τον ίδιο τρόπο που και οι κρεατοφάγοι βλέπουν τον φόνο ενός ζώου χειρότερο από τον φόνο ενός ανθρώπου.

Shellac: Τα έντομα έχουν μπει στην ζωή σου πιο πολύ απο ότι νομίζεις, ασχέτως που τα σνομπάρεις ως τροφή!

Shellac: Τα έντομα έχουν μπει στην ζωή σου πιο πολύ απο ότι νομίζεις, ασχέτως που τα σνομπάρεις ως τροφή!

 

Shellac

Να ένα ζωϊκό προΐόν που μπορεί να μην έχεις ακούσει, αλλά το έχεις χρησιμοποιήσει. Πιθανότατα έχεις κάτσει σε έπιπλα επιστρωμένα με αυτό, έχεις φάει κουφετάκια που το περιέχουν, το έχεις περάσει στα νύχια σου (αν είσαι γυναίκα ή γουστάρεις παρενδυσίες, γνωστές και ως cross-dressing στην μητρική μας γλώσσα ή τρανσβεστισμός), το έχεις περάσει ένα χεράκι στα μαλλιά σου, ίσως και κάποια χάπια από αυτά που παίρνει ο μπαμπάς και η μαμά -από εκείνα τα χάπια που “δεν σου κλάνουν μία“- να είναι καλλυμένα με αυτό! Μπορεί πάλι να το μοστράρεις και στο μέτωπό σου αν είσαι πολύ στριμόκωλο τυπάκι και οι άλλοι αναφέρονται σε εσένα ως “βερνικωμένο κέρατο“. Ο λόγος για το σέλλακ ή σέλακ, το οποίο θα το βρείς και ως shellac ή με τον χαριτωμένο “Έψιλον αριθμόE904, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως ως “βερνίκι” από τους επιπλοποιούς.

Εδώ την δουλειά μας την έχουν κάνει τα έντομα — όσο εσύ επιμένεις να μην τα βάζεις στο στόμα σου και στο σπίτι σου, τόσο αυτά επιμένουν να βρίσκουν τρόπους να έρθουν κοντά σου. Υπαίτιο έντομο για αυτήν την ουσία, ή καλύτερα το μίγμα ουσιών, είναι το Kerria lacca, γνωστό και ως Laccifer lacca — και συγκεκριμένα τα θηλυκά αυτού του είδους. To shellac προέρχεται από το έκκριμα αυτών των ζουζουνιών -αφότου ρίξουν ένα καλό ρούφηγμα στο δέντρο στο οποίο ζουν- και εξελίχθηκαν να το παράγουν ώστε να προφυλάσσουν με αυτό τις ευαίσθητες προνύμφες τους φτιάχνοντας ένα είδος κουκουλιού!

Γνωρίζει η γιαγιά σου πως…
  • To σέλλακ είναι αδιάβροχο; Να γιατί είναι καλό βερνίκι και γιατί προστατεύει πολλά κουφετοειδή από την υγρασία. Διαλύεται εξαίσια όμως στις αλκοόλες: διάλυσε το σέλλακ σε οινόπνευμα, ψέκασέ το κάπου και δες τι θα συμβεί όταν εξατμιστεί…
  • Το σέλλακ αν επικαλύψει ένα χάπι ή μια κάψουλα το κάνει γαστροανθεκτικό για να μην ενοχλήσει το στομάχι ή για να αυξήσει την βιοδιαθεσιμότητα του φαρμάκου; Έτσι η φαρμακευτική ουσία απορροφάται από το δωδεκαδάχτυλο (το συγκρότημα του Πουλικάκου επί 2) και το λεπτό έντερο. Αυτό συμβαίνει διότι στο πιο βασικό pH αυτών των οργάνων το shellac μπορεί να διαλυθεί εύκολα.
  • Τρως και βάφεσαι και με άλλα προϊόντα εντόμων χωρίς να το γνωρίζεις; Πολλά προΐόντα περιέχουν την κόκκινη, φυσική, χρωστική E120 γνωστή και ως καρμίνη ή κοχενίλη. Αυτή βγαίνει ουσιαστικά από… αλεσμένα έντομα του είδους Dactylopius coccus που εκτρέφονται πάνω σε φραγκοσυκιές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com