Social Icons

.

Pages

18 Ιανουαρίου 2013

Πότε είναι το καρναβάλι της Βενετίας 2013;

Το καρναβάλι της Βενετίας ξεκινά στις 2 Φεβρουαρίου και θα τελειώσει στις 12 Φεβρουαρίου.

επίσημη ιστοσελίδα

Ωραίο το καρναβάλι της Ξάνθης, πολύ εντυπωσιακό εκείνο του Ρεθύμνου, ξέφρενο και αμνημόνευτο της Πάτρας και του Ρίου, αλλά της Βενετίας είναι εκτός συναγωνισμού, προσφέροντας άλλη διάσταση σ’ετούτη την εποχή του χρόνου. Με καταβολές πιο ηδονιστικές και ξέφερνες, καταφέρνει να διατηρεί μέχρι σήμερα στο έπακρο τον ερωτισμό και τον μυστηριακό του χαρακτήρα, σχεδόν τελετουργικά, παραμένοντας ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για την περίοδο του καρναβαλιού.

Το πρώτο ντοκουμέντο αναφοράς σε καρναβάλι στη Βενετία μετρά πάνω από 900 χρόνια. Εορτασμοί με αφορμή το καρναβάλι και την περίοδο πριν τη Σαρακοστή αναφέρονται σε έγγραφα του 1094, του δόγη Vitale Falier. Η επίσημη διακήρυξή του ως δημόσια εορτή, πραγματοποιήθηκε το 1296, όταν ο γερουσιαστής της δημοκρατίας όρισε εορταστική την τελευταία ημέρα της Σαρακοστής. Ξακουστά καρναβάλια της Βενετίας σύμφωνα με πηγές, εκείνο του 1571, μετά τη νίκη στη ναυμαχία της Ναυπάκτου, όπου προς τιμή της νίκης ο χαρακτήρας του καρναβαλιού είχε αλληγορικό χαρακτήρα και του 1664, με αφορμή τους γάμους στο σπίτι Cornaro στο San Polo, με πλήθος νέων μασκαρεμένων σε μια πομπή που έκανε στάση στα μεγαλύτερα μοναστήρια της πόλης.

Παρ’όλ’αυτά το καρναβάλι (που σημαίνει πως το κρέας επιτρέπεται), έχει τις ρίζες του ακόμη πιο βαθιά στο χρόνο, στις προγονικές λατρείες για το πέρασμα από το χειμώνα στην άνοιξη και στα “Saturnalia” των Λατίνων. Σ’αυτές τις εορτές το μότο ήταν το εξής: “Semel in anno licet insarire”, δηλαδή, “Μια φορά το χρόνο είναι νόμιμο να γινόμαστε ξέφρενοι”. Κατ’αυτό το διάστημα, οι ολιγαρχικοί και ο απλός λαός δε διακρίνονταν χάρις στις μάσκες, γίνονταν μια μάζα ενιαία και είχαν κοινή αντιμετώπιση. Κάποτε το καρναβάλι διαρκούσε από την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου για να ενταθεί την επομένη των Επιφανείων και να κορυφωθεί τις ημέρες πριν τη Σαρακοστή.

venice madamesousou.. 1024x1024 Στον απόηχο του καρναβαλιού της Βενετίας… Είδαμε, γευτήκαμε, μάθαμε…

Σήμερα, διαρκεί δέκα ημέρες περίπου και συμπίπτει με την περίοδο πριν το Πάσχα. Στην πόλη διαχέεται ένα κλίμα ευφορίας, ντόπιοι και μη κατακλύζουν κυριολεκτικά τα στενά σοκάκια της και κατακλύζονται και οι ίδιοι από ομορφιά ανείπωτη. Η ομορφιά της πόλης  έγκειται στην ομίχλη που την σκεπάζει αυτή την περίοδο και εντείνει με τη σειρά της το μυστηριακό χαρακτήρα του καρναβαλιού, στους μασκαρεμένους ευγενείς με τις υπέροχες αριστοκρατικές στολές που βλέπει κανείς να περπατούν ήσυχα και αβίαστα, σχεδόν σα να έπαιζαν το ρόλο τους. Φωτογραφίζονται μαζί σου και το χαίρονται, δε μιλούν, είναι απόμακροι, σαγηνευτικοί -και το γνωρίζουν-, αισθησιακοί, με βαριά δαχτυλίδια, περίτεχνες μάσκες, δαντέλες και χρυσοποίκιλτες φορεσιές, προβάλλουν απ’τα σοκάκια χωρίς προειδοποίηση και αίφνης σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές, μακρινές, ξεχασμένες, αλλιώτικες. Το στοιχείο που δε θα μπορούσε να επισκιαστεί ποτέ στη Βενετία; Μα, το υγρό φυσικά, ο ήχος του νερού στα κανάλια, συνοδευτικός ήχος της όμορφης πόλης, οι γόνδολες με τους γονδολιέρηδες που σιγοτραγουδούν.

Εμείς είδαμε φέτος μια Βενετία πλημμυρισμένη από κόσμο προερχόμενο από όλα τα πέρατα της γης με μοναδικό στόχο τη διασκέδαση. Ολόκληρη η πόλη ήταν ένα μεγάλο πάρτυ με μικρά πηγαδάκια στημένα σε κάθε πλατεία και γωνιά, από ζογκλέρ, παγοδρόμια, υπαίθριους πάγκους με τυπικά ιταλικά προϊόντα και μίμους στη διαδρομή για να καταλήξουμε στην κορύφωση της μεγάλης γιορτής που δεν είναι άλλη από την πλατεία του Αγίου Μάρκου και την πασαρέλα που είχε στηθεί για να υποδεχτεί τους μεταμφιεσμένους με τα πιο εντυπωσιακά κοστούμια, αρλεκίνοι, δόγηδες, σάτυροι, ντόμινα, μαρκήσιοι και μαρκησίες και φυσικά Καζανόβες με τη χαρακτηριστική “bauta” (μπαούτα). Πολύς χορός υπό τους ήχους των μουσικών επιλογών του dj. Μπροστά από το Παλάτι των Δόγηδων, ένας αυτοσχέδιος πάγκος που πουλούσε ζεστό κρασί, “Vin Brulè” (θερμαντικό, φρουτώδες κρασί, πωλείται σε αρκετά σημεία μέσα στην πόλη), με θεαματικό στοιχείο το συντριβάνι μπροστά από το Παλάτι, απ’όπου έτρεχε κρασί, αντί νερού. Ευγενείς μιας άλλης εποχής απολάμβαναν τον καφέ τους στο περίφημο “Caffè Florian”, διαχρονικό σημείο συνάντησης διανοούμενων, (εδώ ο καφές κοστίζει 10 ευρώ).

venice madamesousou. 1024x1024 Στον απόηχο του καρναβαλιού της Βενετίας… Είδαμε, γευτήκαμε, μάθαμε…

Για να νιώσετε στο έπακρο την ατμόσφαιρα του καρναβαλιού, αγοράστε κάποια βενετσιάνικη μάσκα. Στους πάγκους, αλλά και στα καταστήματα, θα βρείτε σε ποικίλλες τιμές, σχετικά χαμηλές, καθώς επίσης και μανδύες διαφόρων τιμών και υφασμάτων. Κάντε μια έρευνα πριν καταλήξετε. Εάν θέλετε μάσκα από παραδοσιακό εργαστήριο, με την κλασσική τεχνική, ξεχωρίσαμε το “Atelier Marega”, San Tomà, calle Larga 2940/b tel. +39 041 717966, με τιμές από 50 έως 100 ευρώ για τις γυναικείες μάσκες και 30 έως 70 ευρώ για τις ανδρικές. Το κατάστημα προσφέρει και ενοικιάσεις περίτεχνων, εντυπωσιακών κοστουμιών με τιμή εκκίνησης τα 300 ευρώ ημερησίως. Εάν φυσικά το αντέχει η τσέπη σας, ένας λόγος για να σας μείνει ακόμη πιο αξέχαστο αυτό το ταξίδι θα ήταν να λάβετε μέρος σε κάποιο από τα privè πάρτυ, εντός των διαφόρων Palazzi, με dress code και θεματικές. Για τα events μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ: www.venice-carnival-italy.com .

venice madame sousou 1024x1024 Στον απόηχο του καρναβαλιού της Βενετίας… Είδαμε, γευτήκαμε, μάθαμε…

Υπέροχο το καρναβάλι, ωστόσο με τόσο περπάτημα και τόσες επιλογές φαγητού, οι πειρασμοί είναι πολλοί. Μην καταπιέσετε τους εαυτούς σας, είμαστε στην πιο ξέφρενη εποχή του χρόνου. Θα βομβαρδιστείτε από επιλογές γλυκών, αν είστε λάτρεις της μαρέγκας, εδώ είναι ο σωστός τόπος για εσάς. Δοκιμάστε τις “fritelle”, παραδοσιακά, τηγανητά,  βενετσιάνικα γλυκά με ιδιαίτερη γεύση. Το πιο υπέροχο παγωτό που έχω ποτέ δοκιμάσει στη ζωή μου είναι στη gelateria Ca’D’Oro, Via Cannaregio 4273, tel.+39 041 228982, με σπιτικό παγωτό που παρασκευάζεται την ίδια μέρα και γεύσεις απίστευτες, από τις πιο παραδοσιακές –κρέμα- έως τις πιο εξωτικές, όπου το κυπελλάκι είναι από γκοφρέτα και τρώγεται (ειδική παραγγελία, όπως ήταν όλα τα παγωτά στη δεκαετία ’60). Υπέροχη σοκολατερί που με ταξίδεψε σε εκείνη της Juliet Binoche με γλυκά, ζεστή σοκολάτα και σοκολατάκια που δεν παίρνεις την απόφαση να τα δαγκώσεις για να μην τα “χαλάσεις”, αλλά όταν το κάνεις νιώθεις ευτυχισμένος που το έκανες είναι το “Vizio Virtù”, San Polo 2898/A. Καλό εστιατόριο είναι το “Da Sandro”, S. Polo 1473, tel.+39 041 5234964, καθώς επίσης και το “La Zucca”, Calle del Tintor, Sestiere Santa Croce 1762, tel. +39 041 5241570. Το καλύτερο bar για γρήγορο, πολύ καλό και ανέλπιστα φθηνό φαγητό σύμφωνα με το TripAdvisor, αλλά και σύμφωνα με τη δική μας γνώμη που το δοκιμάσαμε, είναι το “Da Lele”, Campo dei tolentini 183.

Προσέξτε την αισχροκέρδεια αυτή την περίοδο στη Βενετία, αν και οι έλεγχοι είναι συχνοί και οι κυρώσεις αυστηρές. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τιμές ξενοδοχείων εάν δεν έχετε ήδη κλείσει και για αξιοθέατα, αλλά και για οποιαδήποτε πληροφορία στο κιόσκι του δήμου, στην είσοδο του σταθμού των τρένων (Santa Lucia). Αν και περπατιέται υπέρ του δέοντος ευχάριστα, σε περίπτωση που βιαζόσαστε, πάρτε το “Vaporetto”, καραβάκι που κάνει δρομολόγια βολικά και συχνά (τιμή εισιτηρίου 6,50 ευρώ). Από την περιοχή του Αγίου Μάρκου, ξεκινούν επίσης καραβάκια που πηγαίνουν σε κοντινά νησάκια, όπων τα Murano και Burano. Γενικά η Βενετία δεν είναι καλά χαρτογραφημένη και αρκεί ένα λάθος μονοπάτι για να αποπροσανατολιστείτε. Πάρτε μαζί σας πλοηγό GPS αν διαθέτετε, αλλιώς διασκεδάστε τα λάθη σας, χαλαρώστε και ανακαλύψτε την πόλη…

Η Βενετία διαθέτει αεροδρόμιο, μπορείτε να πετάξετε μέσω Ρώμης, ή να έρθετε με πλοίο (από Πάτρα, Πειραιά, Ηγουμενίτσα). Ρωτήστε κάποιο ταξιδιωτικό πρακτορείο για πληροφορίες. Αν ταξιδεύετε μόνοι σας, για καλύτερες τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια προτείνουμε το “Skyscanner.com” και για την κράτηση ξενοδοχείου το “Venere.com”, όπου συχνά εξασφαλίζει ειδικές προσφορές. Βολικό ξενοδοχείο, δίπλα στο σταθμό των τρένων με εξαιρετικό προσωπικό είναι το “Hotel Abbazia”, Calle Priuli dei Cavaletti-Cannaregio 68, tel.+39 041 717333 και το “Ca’Arco Antico”, San Polo 1451, +39 041 2411227. Επειδή την περίοδο του καρναβαλιού οι τιμές αυξάνονται και η διαθεσιμότητα ελαχιστοποιείται, μπορείτε εναλλακτικά να διαμείνετε σε ξενοδοχεία στο Mestre της Βενετίας. Το κόστος των δωματίων είναι χαμηλότερο και χρειάζεται μόλις ένα τέταρτο για να φτάσετε στο σταθμό Santa Lucia, με συχνότατα δρομολόγια (τιμή εισιτηρίου 1 ευρώ).

Για τα αξιοθέατα συμβουλευτείτε το www.veniceconnected.com και αναζητήστε τα κοινά εισιτήρια. Με ξεχνάτε πως από εδώ κατάγονται και εδώ άφησαν την πολιτιστική τους κληρονομιά μερικοί από τους μεγάλους καλλιτέχνες της Ανεγέννησης. Στην “Accademia” (Ακαδημία) βρίσκεται ο περίφημος πίνακας του Giorgione, η “Καταιγίδα” και φυσικά το μουσείο της Peggy Gugghenheim, με υπέροχο υπαίθριο χώρο και έργα απίστευτου κάλλους, τεχνοτροπίας και σημασίας, δείγματα τέχνης των Tiziano, Picasso, Mone, DeChirico και πολλών άλλων. Υπέροχο ιστορικό Palazzo είναι το θέατρο “La Fenice”.

Θα σας δούμε στο καρναβάλι του 2013…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com