Social Icons

.

Pages

5 Ιανουαρίου 2013

10 πόλεις «ουράνια τόξα»

Εκτός από γκρίζες και βαρετές πόλεις, υπάρχουν κι άλλες, με χρωματιστά σπίτια που μοιάζουν να βγήκαν από σελίδες παραμυθιού. Μικροί οικισμοί στην άκρη της γης, γειτονιές σε μεγάλες πόλεις, αλλά και αυτόνομα κέντρα, γεμίζουν με χρώμα τα… μάτια μας και μας αφήνουν να ονειρευτούμε…

Manarola- Cinque Terre (Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org)

Υπάρχουν μερικές πόλεις που δεν χρειάζεται να κάνουν και πολλά για να φανούν όμορφες. Από παστέλ πύργους στις ιταλικές ακτές, μέχρι μια πολύχρωμη αποικία καλλιτεχνών στην Αργεντινή και μερικά χρωματιστά σπίτια στον Αρκτικό Κύκλο, οι παρακάτω 10 πόλεις, εντυπωσιάζουν για την… χρωματική τους παλέτα.

Manarola, Cinque Terre, Ιταλία

Η Manarola είναι η παλαιότερη από τις ιταλικές πόλεις που είναι γνωστές ως Cinque Terre -πέντε πόλεις κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτής της χώρας που «κρέμονται» από τα τραχιά βράχια πάνω από τη Θάλασσα της Λιγουρίας. Και οι πέντε τοποθεσίες-Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, και Monterosso al Mare- ανήκουν στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO για την «αρμονική αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και φύσης». Το βαθύ μπλε της θάλασσας, συμπληρώνεται από το χρυσαφί του ηλιοβασιλέματος και τα χρωματιστά σπίτια γενουατικού στυλ, που μοιάζουν με λουλούδια σε έναν παραδεισένιο κήπο.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η θέα από το στενό πέρασμα στο βράχο, απέναντι από το λιμάνι στο Punto Bonfiglio, την ώρα που ο ήλιος δύει και τελειοποιεί της «παλέτα» των χρωμάτων.

Bo-Kaap, Cape Town, Νότια Αφρική

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Ιδρύθηκε από τους απογόνους των σκλάβων της Αφρικής και της Νότιας Ασίας που τους έφεραν οι Ολλανδοί στις αρχές του 1500 μ.Χ και στη συνέχεια επηρεάστηκε από τους ισλαμιστές που μετανάστευσαν εκεί. Η περιοχή Bo-Kaap στο Κέιπ Τάουν, έχει εξελιχτεί με την πάροδο του χρόνου, σε ένα μέρος με χρωματιστά σπίτια που μοιάζουν με… καραμέλες. Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν αυτής της γειτονιάς, στο μουσείο Bo-Kaap, που στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο που έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την αρχική μορφή του, από τα 1760 μ.Χ. Στη συνέχεια πηγαίνετε μέχρι την Wale Street και την Chiappini Street, για να θαυμάσετε τα όμορφα μπαλκόνια με τα έντονα χρώματα.

Jodhpur, Iνδία

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Το μπλε που αντανακλάται στον ορίζοντα αυτή της πόλης, δεν είναι από τον λαμπερό ουρανό (αν και η πόλη Jodhpur είναι γνωστή για την μεγάλη περίοδο ηλιοφάνειάς της), αλλά από τα εντυπωσιακά μπλε σπίτια γύρω από το οχυρό Mehrangarh, γι’ αυτό και η πόλη αποκαλείται συχνά «Blue City». Το χρώμα των σπιτιών είχε αρχικά κοινωνική και πολιτιστική σημασία, δείχνοντας τις κατοικίες της ανώτερης κάστας Βραχμάνων (σήμερα, αυτό δεν ισχύει και τόσο). Λίγες κοινότητες είναι τόσο συντονισμένες: το μπλε χρώμα δίνει στην πόλη μια λαμπερή εικόνα, σα να έχει βγει από τις πνευματικές σελίδες του ινδουιστικού Bhagavad Gita. Το φρούριο είναι πλέον ανοιχτό για τους επισκέπτες και προσφέρει πανοραμική θέα του ουράνιου «παζλ» της παλιάς πόλης.

La Boca, Buenos Aires, Aργεντινή

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Από την ταπεινή της απαρχή ως οικισμός σκλάβων τον 16ο αιώνα, η γραφική γειτονιά του Μπουένος Άιρες La Boca, έχει γίνει μία από τις πιο πολυπολιτισμικές περιοχές της πρωτεύουσας και σίγουρα η πιο πολύχρωμη. Τα σπίτια –τα περισσότερα από τα οποία είναι ξύλινα- είναι χτισμένα από Ιταλούς μετανάστες, οι πιο πολλοί από τους οποίους έφτασαν από την πόλη Genoa. Στην περίφημη οδό Caminito θα δείτε πολλά τέτοια σπίτια, ενώ πιο μακριά η δημιουργικότητα ζωγράφων και άλλων καλλιτεχνών, θα σας εντυπωσιάσει, καθώς έχουν μετατρέψει τις γειτονιές σε «γκαλερί».

Ittoqqortoormiit, Γροιλανδία

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Διάσπαρτα σε ένα απόκοσμο σεληνιακό τοπίο, σαν μια χούφτα… καραμέλες, τα μικροσκοπικά, χρωματιστά σπίτια στο Ittoqqortoormiit της Γροιλανδίας, προσδίδουν μια εκπληκτική «πινελιά» σε μία από τις πιο απομονωμένες περιοχές του κόσμου. Ακόμα και το εσωτερικό της εκκλησίας που υπάρχει από το 1928 μ.Χ περίπου, είναι τόσο πλούσιο σε χρώματα, όσο και η πρόσοψή της. «Σκαρφαλωμένος» στη χερσόνησο ενός φιορδ, ο οικισμός αποτελεί είσοδο στα βορειοανατολικά, στο Εθνικό Πάρκο της Γροιλανδίας, το βορειότερο και πιο επίπεδο, μεγάλο Εθνικό Πάρκο στον κόσμο και αποτελεί δείγμα της ακριτικής ζωής στα σύνορα της Γροιλανδίας. Οι 70 έποικοι που έφτασαν στην περιοχή το 1925 μ.Χ, έβαψαν τα σπίτια τους με έντονα χρώματα για να ξεχωρίζουν. Με έναν χειμώνα που δεν τελειώνει ποτέ -η θάλασσα εδώ είναι παγωμένη επτά μήνες το χρόνο- τα «ζεστά» χρώματα δεν ομορφαίνουν απλά το μέρος, αλλά αποτελούν και μια ψυχολογική ανάγκη.

Willemstad, Curaçao

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Από απόσταση, το Willemstad μοιάζει εξωπραγματικό, σαν μια πόλη βγαλμένη από παραμύθι, που όμως βρίσκεται στην Καραϊβική. Το παλαιότερο τμήμα της πρωτεύουσας του νησιού Curaçao στην Καραϊβική, χρονολογείται από το 1634 μ.Χ και ο συνδυασμός της ολλανδικής αρχιτεκτονικής με τη χρωματική παλέτα της Καραϊβικής, έχει ως αποτέλεσμα μια μοναδική πόλη. Δείτε τα κτήρια από κοντά και στη συνέχεια διασχίστε τη γέφυρα Swinging Old Lady για να βρεθείτε στην απέναντι όχθη του ποταμού.

Longyearbyen, Svalbard, Noρβηγία

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Στο γεωγραφικό πλάτος του Longyearbyen, το μόνο «ζεστό» πράγμα που υπάρχει είναι το χρώμα πολλών από τα σπίτια των ανθρακορύχων που μένουν εκεί. Η πρωτεύουσα του αρχιπελάγους Svalbard βρίσκεται κατά 12 μοίρες βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, που σημαίνει ότι βρίσκεται στο πιο βόρειο σκανδιναβικό έδαφος. Οι σειρές από τα πανομοιότυπα σπίτια –σε πορτοκαλί, μπλε και κόκκινα χρώματα- ξεχωρίζουν μέσα στα χιόνια που κατακλύζουν τους λόφους γύρω από το Longyearbyen. Η είσοδος σε ορισμένα ορυχεία που δεν λειτουργούν, είναι ανοικτή για τους επισκέπτες και σας προτείνουμε το ορυχείο No. 2B, όπου, όπως λέγεται, ζει ο Άγιος Βασίλης.

Burano, Βενετία, Ιταλία

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Το Burano είναι ένα νησί στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, 7 χιλιόμετρα από τη Βενετία. Είναι γνωστό για τις περίτεχνες δαντέλες του από τον 16ο αιώνα, αλλά και για τα σπίτια με τα έντονα χρώματα, που του χαρίζουν μια ιδιαίτερη γραφικότητα. Τα χρώματα των σπιτιών ακολουθούν ένα συγκεκριμένο σύστημα που προέρχεται από τη χρυσή εποχή της ανάπτυξής του. Αν κάποιος επιθυμεί να βάψει το σπίτι του, θα πρέπει να στείλει ένα αίτημα προς την κυβέρνηση, η οποία θα απαντήσει για τα χρώματα που επιτρέπονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Gdańsk, Πολωνία

Το Gdańsk είναι μια πόλη με μακρά ιστορία και εντυπωσιάζει για τα καλά διατηρημένα κτίσματα που υψώνονται πάνω από τα λιθόστρωτα δρομάκια της Główne Miasto (Κύρια πόλη). Αυτό το λιμάνι της Βαλτικής έχει διαφόρων ειδών κτίσματα, όπως η εκκλησία St Mary με το πανύψηλο καμπαναριό, ενώ τμήματα της πόλης χαρακτηρίζονται από εκπληκτικά ζωντανά χρώματα. Τα αρχοντικά κατά μήκος της οδού Dluga, είναι ίσως τα πιο όμορφα, με χρώματα όπως το ροδακινί, το λαδί και το μωβ. Ο συνδυασμός αυτών των χρωμάτων και η γλυπτική τους διακόσμηση, αντανακλά τη… διχασμένη προσωπικότητα του Gdańsk: Αιώνες μετά το απόγειο της ακμής του ως ένα κομβικό σημείο στα 1500 μ.Χ, η πόλη παρήκμασε λόγω του κολεκτιβισμού. Το κίνημα της Αλληλεγγύης, που τελικά βοήθησε στην ανατροπή του κομμουνισμού στην Ευρώπη, ξεκίνησε από τα ναυπηγεία της πόλης και το Gdańsk σήμερα εξακολουθεί να προοδεύει.

Quiapo, Manila, Φιλιππίνες

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Στο κέντρο της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων, η γειτονιά Quiapo με την πλούσια αγορά, χαρακτηρίζεται από μια απίστευτη ποικιλία πολιτιστικών και γαστριμαργικών χρωμάτων, που κάνουν το υπόλοιπο της Μανίλα να μοιάζει μουντό. Κάθε μέρα, οι δρόμοι γεμίζουν με παραδοσιακούς πωλητές που μεταφέρουν την πολύχρωμη πραμάτεια τους από φρούτα, λαχανικά και διάφορα αντικείμενα. Αλλά το πιο εντυπωσιακό στους ζωντανούς δρόμους της γειτονιάς Quiapo, είναι τα μικρά λεωφορεία, καθένα από τα οποία, αποτελεί ένα μοναδικό έργο τέχνης. Είναι βαμμένα με συνθήματα, σε έντονα χρώματα, αλλά και με πρόσωπα ποπ σταρ και διασήμων, που σε κάνουν να τα χαζεύεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com