Social Icons

.

Pages

14 Ιανουαρίου 2013

10 σημαντικοί υδροβιότοποι στον κόσμο

Oι υδροβιότοποι είναι μέρη που καλύπτονται μόνιμα ή εποχικά από ρηχά νερά ή που έχουν υγρό υπόστρωμα για μεγάλο διάστημα του έτους και αποτελούν σημαντικά οικοσυστήματα όπου ζει και αναπτύσσεται μεγάλη ποικιλία πανίδας και χλωρίδας. Ας «ταξιδέψουμε» σε 10 από τους σημαντικότερους υγροτόπους στον κόσμο!

Υδροβιότοποι (ή υγρότοποι), υπάρχουν σχεδόν σε κάθε περιοχή του κόσμου και θεωρούνται τα πιο ποικίλα, βιολογικά, οικοσυστήματα. Φιλοξενούν μεγάλο αριθμό υδρόβιας και όχι μόνο, πανίδας και αποτελούν σημαντικό περιβάλλον για πολλά είδη αποδημητικών πτηνών. Τύποι των υγροτόπων περιλαμβάνουν βάλτους, έλη, λίμνες και εκβολές ποταμών. Δείτε μερικούς από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους στον κόσμο.

Camargue, Γαλλία

Ο υδροβιότοπος Camargue ( www.parc-camargue.fr ), περιλαμβάνει το δέλτα του ποταμού Ροδανού στα νοτιοανατολικά της Γαλλίας. Περίπου το ένα τρίτο του Camargue, είναι λίμνες και βάλτοι. Είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για την παρατήρηση πουλιών. Οι λίμνες άλμης του, παρέχουν έναν από τους λίγους ευρωπαϊκούς οικοτόπους για τα μεγάλα φλαμίνγκο. Είναι επίσης γνωστός υδροβιότοπος για τους ταύρους και τα άλογα.

Εθνικό Πάρκο Wasur, Ινδονησία

Το Εθνικό Πάρκο Wasur είναι μια τεράστια περιοχή υγροτόπων στην ινδονησιακή επαρχία της Παπούα, στο νησί της Νέας Γουινέας. Λέγεται και… Serengeti της Παπούα, λόγω της απίστευτης βιοποικιλότητάς του, καθώς εκεί ζει ένας μεγάλος αριθμός σπάνιων ζώων και πουλιών. Το καλύτερο μέρος για τον εντοπισμό άγριας ζωής στο Εθνικό Πάρκο, είναι η λίμνη Rawa Biru, η οποία αποτελεί μέρος των υγροτόπων. Εκεί ζουν πολλά είδη υδρόβιων πτηνών και αποδημητικών πουλιών, αλλά και άλλα ζώα. Δυστυχώς οι φυσικά πλημμυρισμένες χορτολιβαδικές εκτάσεις του πάρκου, απειλούνται από την εισβολή ξενικών ειδών, όπως ο υδρόβιος υάκινθος και η μιμόζα Pigra.

Πάρκο Υγροτόπων iSimangaliso, Νότια Αφρική

Το Πάρκο Υγροτόπων iSimangaliso (παλαιότερα γνωστό ως Πάρκο Υγροτόπων Greater St. Lucia), είναι μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην επαρχία KwaZulu-Natal της Νότιας Αφρικής. Το iSimangaliso ( www.isimangaliso.com ) είναι γνωστό για τους εκτεταμένους υγροτόπους του, τους αμμόλοφους, τις παραλίες και τους κοραλλιογενείς υφάλους. Τα ζώα που ζουν στο πάρκο περιλαμβάνουν ελέφαντες, λεοπαρδάλεις, μαύρους και λευκούς ρινόκερους, βουβάλια και στη θάλασσα, φάλαινες, δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες.

Δέλτα Mekong, Βιετνάμ

Το Δέλτα του Μεκόνγκ είναι η περιοχή στο νότιο Βιετνάμ, όπου το ποτάμι Μεκόνγκ πλησιάζει και εκβάλλει στη θάλασσα. Πρόκειται για μια πολύ πλούσια και καταπράσινη περιοχή, που καλύπτεται με ορυζώνες και παράγει περίπου το ήμισυ του συνόλου της γεωργικής παραγωγής του Βιετνάμ. Έτσι, η ζωή στο Δέλτα του Μεκόνγκ περιστρέφεται γύρω από τον ποταμό και όλα τα χωριά είναι συχνά προσβάσιμα από αυτόν και όχι οδικώς.

Το Δέλτα πρόσφατα ονομάστηκε ως «βιολογικός θησαυρός». Πάνω από 10.000 νέα είδη έχουν ανακαλυφθεί σε ανεξερεύνητες περιοχές του Δέλτα του Μεκόνγκ, όπως ένα είδος αρουραίου που πιστευόταν ότι είχε εξαφανιστεί.

Υγρότοποι Kakadu, Αυστραλία

Το Εθνικό Πάρκο Kakadu ( www.kakadu.com.au ), είναι ένα διαφορετικό πάρκο, με περίπου το μισό μέγεθος της Ελβετίας και βρίσκεται στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας. Οι υγρότοποι του πάρκου προσφέρουν μία από τις καλύτερες ευκαιρίες για να παρατηρήσει κανείς την άγρια ζωή. Οι κροκόδειλοι αλμυρού και γλυκού νερού, κοιμούνται στις όχθες των ποταμών και των μικρών λιμνών. Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Kakadu, είναι η λίμνη Yellow Water. Βρίσκεται κοντά στον μικρό οικισμό του Cooinda και φιλοξενεί κροκόδειλους, άγρια άλογα, βουβάλια και άλλα άγρια ζώα. Η λίμνη πλημμυρίζει και ενώνεται με άλλες πλωτές οδούς κατά την τροπική περίοδο, προσελκύοντας επίσης εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά κάθε χρόνο.

Kerala backwaters, Ινδία

Η περιοχή Kerala backwaters είναι μια «αλυσίδα» λιμνοθαλασσών και λιμνών που βρίσκονται παράλληλα της ακτής της Αραβικής Θάλασσας στην Κεράλα της νότιας Ινδίας. Το δίκτυο περιλαμβάνει πέντε μεγάλες λίμνες που συνδέονται με κανάλια -και οι δύο τεχνητές και φυσικές- που τροφοδοτούνται από 38 ποτάμια. Εκεί ζουν πολλά μοναδικά είδη της υδρόβιας ζωής, όπως καβούρια, βατράχια, υδρόβια πουλιά και ζώα, όπως η βίδρα και οι χελώνες. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι ο τουρισμός σε πλωτά σπίτια, με αρκετές μεγάλες Kettuvallams (παραδοσιακές βάρκες που έχουν μετατραπεί σε πλωτά ξενοδοχεία) να πλέουν στα νερά των backwaters.

Everglades, ΗΠΑ

Η περιοχή Everglades ( www.nps.gov/ever/index.htm ), βρίσκεται στην πολιτεία της Φλόριντα και αποτελεί μια μεγάλη έκταση, ρηχής κίνησης του ποταμού, που εκτείνεται από τη λίμνη Okeechobee, μέχρι το Φλόριντα Bay. Κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου στεγνώνει, με εξαίρεση τα βαθύτερα σημεία της. Η περιοχή φιλοξενεί πάνω από είκοσι διαφορετικά είδη πουλιών και εκατοντάδες άλλα είδη, ενώ επίσης πολλά κατοικίδια ζώα έχουν διαφύγει ή αφεθεί στα Everglades από τις γύρω αστικές περιοχές. Καταγόμενος από τη νότια Ασία, ο πύθωνας της Βιρμανίας, ανταγωνίζεται πλέον με τον αμερικανικό αλιγάτορα, το μεγαλύτερο ερπετό στη Βόρεια Αμερική, για την κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Το 2009 αφαιρέθηκαν πάνω από 1.200 πύθωνες Βιρμανίας από το εθνικό πάρκο Everglades.

Δέλτα Okavango, Μποτσουάνα

Το Δέλτα του Okavango ( www.botswanatourism.co.bw/okavangoDelta.php ) στην Μποτσουάνα, είναι μία από τις μεγάλες, ηπειρωτικές πλωτές οδούς του κόσμου. Σχηματίζεται εκεί που ο ποταμός Okavango αδειάζει σε μια λεκάνη στην έρημο Καλαχάρι, όπου το μεγαλύτερο μέρος του νερού χάνεται καθώς εξατμίζεται, αντί να φτάνει στη θάλασσα. Το Δέλτα του Okavango είναι διάσημο για τη μεγάλη ποικιλία της άγριας ζωής του. Τα είδη που ζουν εκεί περιλαμβάνουν ελέφαντες, ιπποπόταμους, καμηλοπαρδάλεις, κροκόδειλους, λιοντάρια, τσιτάχ, ρινόκερους και ζέβρες. Η πλειοψηφία των περίπου 200.000 μεγάλων θηλαστικών μέσα και γύρω από το Δέλτα δεν ζουν εκεί συνεχώς. Μεταναστεύουν με τις βροχές του καλοκαιριού και ξαναγυρίζουν καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Sundarbans, Μπαγκλαντές και Ινδία

Η περιοχή Sundarbans ( http://whc.unesco.org/en/list/798 ) είναι η μεγαλύτερη παράκτια μαγκρόβια ζώνη στον κόσμο, που απλώνεται σε όλο το Μπαγκλαντές και τη Δυτική Βεγγάλη στην Ινδία. Η λέξη Sundarban σημαίνει «όμορφη ζούγκλα» στη γλώσσα Bengali. Πολλά αρπακτικά ζουν στο λαβύρινθο των καναλιών, των δέντρων και των μεγάλων εκτάσεων που συνθέτουν την περιοχή, μεταξύ των οποίων και περίπου 500 τίγρεις της Βεγγάλης. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλους οικοτόπους, εδώ οι τίγρεις ζουν και κολυμπούν μεταξύ των νησιών και των δασών, όπου κυνηγούν τη λεία τους, όπως το ελάφι Chital και αγριογούρουνα. Οι τίγρεις επιτίθενται επίσης συχνά και σκοτώνουν ανθρώπους που επιχειρούν να μπουν στο δάσος. Μερικά από τα ερπετά είναι επίσης αρπακτικά, μεταξύ των οποίων δύο είδη κροκοδείλων.

Pantanal, Βραζιλία-Βολιβία-Παραγουάη

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο υγρότοπο στον κόσμο ( http://whc.unesco.org/en/list/999 ), που βρίσκεται κυρίως στη Δυτική Βραζιλία, αλλά εκτείνεται και στη Βολιβία και την Παραγουάη. Διάσημος για την άγρια ζωή του, είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά μέρη της Βραζιλίας. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλές άλλες παρόμοιες περιοχές, στο Pantanal θα δείτε σχεδόν εγγυημένα την άγρια ζωή στη φύση της. Επίσης, είναι το καλύτερο μέρος σε όλη την Αμερική, για να δει κανείς Jaguar στην άγρια φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com