Social Icons

.

Pages

27 Δεκεμβρίου 2012

Φαντασιώσεις & Σεξ: Βοήθεια ή εμπόδιο;

Οι ερωτικές φαντασιώσεις θεωρούνται γενικά υγιής και χρήσιμη πλευρά της σεξουαλικότητας. Τα άτομα που δεν αισθάνονται ενοχές  για τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις κατά τη διάρκεια της συνουσίας δηλώνουν ότι απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ  απ’ ότι τα άτομα που νιώθουν ενοχικά για τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις. Πολλές γυναίκες βιώνουν διέγερση και οργασμό χάρη στις σεξουαλικές φαντασιώσεις και η απουσία ερωτικών φαντασιώσεων συχνά συνυπάρχει με δυσκολίες στη βίωση σεξουαλικής επιθυμίας και διέγερσης. Πολλοί σεξολόγοι ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν σεξουαλικές φαντασιώσεις ως πηγή διέγερσης για να τους βοηθήσουν να αυξήσουν το ενδιαφέρον και τον ερεθισμό τους.
Αν και οι περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι η ερωτική φαντασίωση λειτουργεί βοηθητικά, μερικές φορές οι σεξουαλικές φαντασιώσεις μπορούν να θεωρηθούν ένδειξη ανεπαρκών σεξουαλικών σχέσεων ή άλλων προσωπικών προβλημάτων. Μερικοί άνδρες δυσκολεύονται να έρθουν σε οργασμό κατά τη διάρκεια της συνουσίας επειδή οι ιδιοσυγκρασιακές φαντασιώσεις που χρειάζονται για έντονη διέγερση δε συμφωνούν με τη σεξουαλική συμπεριφορά της συντρόφου τους.  Οι ιδιωτικές φαντασιώσεις κατά τη διάρκεια του σεξ με ένα σύντροφο μπορούν να διαβρώσουν την οικειότητα σε μια σχέση. Μία έρευνα ανακάλυψε  ότι οι φοιτητές είχανε διαφορετικά κριτήρια για τις δικές τους σεξουαλικές φαντασιώσεις σε σχέση με των συντρόφων τους. Τα υποκείμενα της μελέτης και των δύο φύλων πίστευαν ότι ήταν φυσιολογικό να φαντασιώνονται κάποιον εκτός από το σύντροφό τους και η αποκλειστικότητα της σχέσης δεν κινδύνευε. Ωστόσο, η ιδέα ότι ο/η σύντροφός τους έκανε το ίδιο προκαλούσε ζήλεια στους συμμετέχοντες, σα να ήταν η φαντασίωση είδος απιστίας. Η φαντασίωση θεωρούνταν πιο επικίνδυνη για τη σχέση αν αφορούσε ένα πραγματικό άτομο (πχ φίλο ή συμφοιτητή) παρά κάποιον που στην πραγματικότητα ήταν απίθανος αντίπαλος, όπως για παράδειγμα διάσημος ηθοποιός ή τραγουδιστής.
Τα άτομα με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης βασανίζονται μερικές φορές από ανεπιθύμητες σεξουαλικές φαντασιώσεις.  Η δημιουργία νέων φαντασιώσεων που βασίζονται στην αυτό-αποδοχή και τις σχέσεις αγάπης μπορεί να βοηθήσει αυτά τα άτομα να επουλωθούν. Όπως και με τα περισσότερα άλλα κομμάτια της σεξουαλικότητας, αυτό που καθορίζει το αν μια φαντασίωση βοηθά ή καταστρέφει μια σχέση είναι το νόημα και ο σκοπός της για τα άτομα που αφορά.
Μερικές φορές οι άνθρωποι αποφασίζουν να ενσωματώσουν μια συγκεκριμένη φαντασίωση στην πραγματική σεξουαλική  συμπεριφορά τους με ένα σύντροφο. Το «παίξιμο» μιας φαντασίωσης μπορεί να είναι ευχάριστο. Ωστόσο, πριν το άτομο πραγματοποιήσει μια φαντασίωση, καλό θα ήταν να σκεφτεί την πιθανή αντίδραση του συντρόφου και το αν η φαντασίωση συμφωνεί με το σύστημα αξιών του τελευταίου. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν τις φαντασιώσεις όσο παραμένουν στο χώρο της φαντασίας και μπορεί να πάψουν να τις βρίσκουν συναρπαστικές αν πραγματοποιηθούν.
Το διαδίκτυο μπορεί συχνά να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στην ιδιωτική φαντασίωση και την πραγματική συμπεριφορά. Η τεχνολογία της βιντεοκάμερας, τα ερωτικά παιχνίδια με πολλούς παίκτες και τα δωμάτια συζήτησης προσφέρουν τη δυνατότητα αποκάλυψης των φαντασιώσεων, συνήθως σε ξένους. Το μοίρασμα αυτό μπορεί να βοηθήσει κάποια άτομα να εκφράσουν τις προηγουμένως ιδιωτικές σεξουαλικές τους φαντασιώσεις στους πραγματικούς τους συντρόφους.
Σε μερικές περιπτώσεις η φαντασίωση  μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο να δράσει με τρόπο που βλάπτει τους άλλους. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στην περίπτωση ανθρώπων που ασκούν σεξουαλική βία σε παιδιά ή εφήβους. Εάν ένα άτομο  πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος να προβεί σε τέτοιου είδους πράξη θα πρέπει να αναζητήσει επαγγελματική ψυχολογική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com