Social Icons

.

Pages

31 Δεκεμβρίου 2012

Ελέγχοντας τα ρομπότ με την σκέψη

Το να μπορείς να ελέγχεις ένα ρομπότ, χρησιμοποιώντας μόνο την σκέψη σου, ακούγεται αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό. Βέβαια ακούγοντας κάτι τέτοιο, το μυαλό σας ίσως να πηγαίνει σε παράξενες συσκευές, χιλιάδες ηλεκτρόδια κολλημένα στο κεφάλι σας, υπολογιστές που καταλαμβάνουν δωμάτια κ.λ.π.
Όσο μελλοντικό και εάν ακούγεται αυτό, ίσως η μέρα που με ένα απλό "κράνος" θα ελέγχουμε το ρομπότ μας, να μην είναι τόσο μακριά.
Η τεχνολογία BMI (Brain Machine Interface) που ανακαλύφθηκε το 2006, χρησιμοποίησε έναν μαγνητικό τομογράφο (fMRI) για να μετρήσει και εν΄συνεχεία να καταγράψει τις δραστηριότητες του εγκεφάλου σε διάφορες κινήσεις των χεριών και δακτύλων, ώστε να μπορεί να κινηθεί μόνο με την σκέψη, ένα μεταλλικό χέρι. Το μεγάλο μέγεθος και το ισχυρό μαγνητικό πεδίο που παράγονταν από τον ανιχνευτή fMRI περιόριζαν την λειτουργικότητά και χρήση αυτής της εφεύρεσης. Μια πρόσφατα αναπτυγμένη συσκευή, χρησιμοποιεί τους αισθητήρες EEG (lectroencephalography) και NIRS (near-infrared spectroscopy), μειώνοντας το μαγνητικό πεδίο, αλλά και τον όγκο της συσκευής στο μέγεθος ενός "κράνους".

 

by SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com