Social Icons

.

Pages

27 Δεκεμβρίου 2012

Κατάθλιψη: Μια πάθηση που επηρεάζει σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες

 
Αν γνωρίζετε τέσσερις γυναίκες το πιθανότερο είναι ότι η μία από αυτές υποφέρει από κατάθλιψη, άγχος ή κάποιο άλλο ψυχικό νόσημα. Περισσότεροι από 45 εκατομμύρια Αμερικάνοι αντιμετωπίζουν ψυχικά νοσήματα κάθε χρόνο και από αυτούς περισσότερο επηρεασμένες φαίνεται να είναι οι γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ψυχικής Υγείας.
Εκπρόσωποι της εν λόγω υπηρεσίας διεξήγαγαν διαπροσωπικές συνεντεύξεις με τυχαίο δείγμα Αμερικανών, το οποίο αποτελούνταν από 85.000 συμμετέχοντες, ηλικίας από 12 ετών και πάνω. Όταν ανέλυσαν τα ευρήματά τους, βρήκαν ότι περίπου το 23% των ενήλικων Αμερικανίδων βίωσαν κάποια ψυχική πάθηση την χρονιά που πέρασε, συγκριτικά με το 15,9 των ανδρών. Η έρευνα, επίσης, έδειξε ότι άνθρωποι που υποφέρουν από ψυχικά νοσήματα είναι πιο επιρρεπείς στην κατάχρηση ουσιών και στην εξάρτηση από αυτές. Ανάμεσα στις ψυχικές παθήσεις που διαγνώστηκαν, οι πιο κοινές ήταν οι διαταραχές της διάθεσης -κατάθλιψη και άγχος- καθώς και άλλες διαταραχές, όπως η σχιζοφρένια, η διπολική διαταραχή, η άνοια και το Αλτσχάιμερ.
Δυστυχώς, τα ποσοστά δεν διαφέρουν πολύ από αυτά της έρευνας που η υπηρεσία διεξήγαγε το 2010. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που χρειάστηκαν το 2010 βοήθεια από ειδικούς, δεν την έλαβαν ποτέ. Για την ακρίβεια, μόνο τέσσερις στους δέκα ενήλικες που υποφέρουν από ψυχικά νοσήματα δέχθηκαν θεραπεία την περασμένη χρονιά. Αυτό είναι πολύ δυσάρεστο αν σκεφτεί κανείς ότι περίπου 8,5 εκατομμύρια Αμερικανοί σκέφτηκαν να αυτοκτονήσουν μέσα στο 2011, 2,4 εκατομμύρια από αυτούς έκαναν το πλάνο της αυτοκτονίας τους και 1,1 εκατομμύριο από αυτούς πραγματικά το επιχείρησαν. Επιπλέον, άτομα με κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνια νοσήματα στην υγεία τους, όπως διαβήτη, καρκίνο, καρδιακά προβλήματα, άσθμα και παχυσαρκία, σύμφωνα με άλλες επιστημονικές έρευνες.
Στην Ελλάδα, τα ποσοστά αυτοκτονιών έχουν ανέβει σημαντικά από το 2009 και μετά. Πιο συγκεκριμένα, ενώ τα ποσοστά της χώρας μέχρι πριν την κρίση ήταν περίπου 2,8 ανά 100.000 κατοίκους, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 υπήρξε αύξηση 40%, ενώ το 2011 υπολογίζεται ότι αυτοκτόνησαν 5 κάτοικοι ανά 100.000. Εξίσου υψηλά είναι τα τελευταία χρόνια και τα ποσοστά κατάθλιψης στην χώρα, η οποία υπολογίζεται πως πλήττει το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com